Wat is de taak van een rijschool?

Wat is de taak van een rijschool?

Category : fag

De taak van een autorijschool: Mensen leren autorijden en laten slagen voor een “rijbewijs certificaat”

Wat is een autorijschool?

Het deelnemen van een opleiding voor het rijbewijs categorie B, ook wel vaak “rijopleiding, verkeersopleiding of rijbewijs opleiding” genoemd, wordt in Nederland verzorgd door een autorijschool. De opleiding bestaat uit een praktijk en theorie gedeelte. Sommige bedrijven gebruiken een containerbegrip in de handelsnaam wegens aanbod van meerdere opleidingen zoals voor motor (Categorie A), Scooter (Categorie AM), auto (Categorie B), taxi (Categorie TVT) en vrachtauto (Categorie C).

Zo bestaan er ook handelsnamen zoals; rijschool, verkeersschool of andere creatieve combinaties van handelsnamen die bedrijven gebruiken om hun opleidingen aan te bieden. Een aantal voorbeelden van handelsnamen voor rijbewijs opleidingen: Rijschool Forte, All in Solo, Altijd Geslaagd, Slaag Zeker, Theorieman, Theoriecentrum of Verkeersschool van der Haven.

Wat doet een autorijschool? : “Het praktijk gedeelte”

Een autorijschool verzorgt een “rijbewijs opleiding” om je in het verkeer op te leiden tot een ervaren, veilige en gecertificeerde automobilist, ook wordt je goed voorbereidt op het praktijk examen. Zo bestaat er ook een proefexamen dat bedoeld is om te testen of een leerling daadwerkelijk klaar is om tijdens het echte CBR praktijk examen met succes af te rijden.

Iedereen vanaf 16,5 jaar tot ouder kunnen deelnemen aan een rijles of proefles in het verkeer. Elke leerling heeft gemiddeld minimaal 35 tot 40 rijlessen nodig om met succes voor het praktijkexamen te kunnen slagen, per leerling is dit verschillend, sommige mensen leren sneller, langzamer, moeilijker, bezitten al een bagage aan rijervaring of hebben meer verkeersinzicht. Tijdens de rijlessen wordt er gebruik gemaakt van een les-kaart, hierdoor kan een leerling het aantal gevolgde autorijlessen bijhouden en vorderingen inzien. De meeste autorijscholen bieden een proefles aan tegen een kleine vergoeding of vaak ook GRATIS.

Wat doet een autorijschool? : “Het theorie gedeelte”

Autorijscholen geven ook theoriecursussen maar sommige ook weer niet, dit heeft vaak te maken met drukte of een kleine eenmanszaak, tegenwoordig worden theoriecursussen vaak uitbesteed aan een landelijk theoriecentrum, vanuit verschillende steden.

De meest bekende zijn altijdgeslaagd.nl, slaagzeker.nl, theoriecentrum.nu en theorieman.nl, deze aanbieders van theoriecursussen garanderen vaak 90% tot 100% slagingskans na een 1 daagse theoriecursus op locatie. Bij de laatste “theorieman.nl” kan er zelfs cursus op afstand worden gevolgd via de website, theorieman is bovendien volgens bronnen “in de krant Metro” door gemeente in Den-Haag en Rotterdam uitgeroepen tot de beste innovatieve theorie opleiding van de stad.

Wat doet een autorijschool? : “Spoedcursus”

Een spoedcursus is een zware “rijbewijs opleiding” waarbij het rijbewijs binnen 5, 8 of 10 dagen behaald kan worden. Binnen beperkt aantal dagen wordt alle verkeersstof behandeld, het opnemen van de stof binnen deze korte tijd vraagt veel discipline van elke leerling. Uit onderzoek blijkt dat in praktijk vaak te makkelijk over deze cursus wordt gedacht, vooral door leerlingen vanaf 16 tot 18 jaar. Een spoedcursus wordt verzorgd door een autorijschool, sommige autorijscholen bieden geen spoedcursus. TIP: Interesse in een spoedcursus? Zoek een autorijschool die deze cursus aanbiedt en kijk of de voorwaardes voor het volgen van de cursus aansluit bij je eisen en wensen.

Autorijles volgen bij een autorijschool

Een autorijles is een les van gemiddeld 60 minuten, bij sommige autorijscholen kan dit gemiddelde tijd hoger liggen. Bijna alle rijscholen zetten autorijlessen in van 60 minuten per autorijles. Tijdens het autorijden in een lesuur ligt de nadruk op voertuigbeheersing en verkeerssituaties zoals; kijktechnieken, schakelen, remmen, sturen, bochten, keren, fileparkeren, parkeren, verkeerssignalen, rijden op binnen en buiten de bebouwde kom.

De rijinstructeur zorgt voor professionele instructies en advies tijdens het rijden. De autorijschool zorgt dat de leerling zich in de auto les comfortabel en veilig voelt. Het uurtarief voor een gemiddelde autorijles bij een erkende autorijschool kost tussen de 30 en 43 euro. Dé “rijschool concurrent”, concurrentie van rijscholen wordt steeds groter, dus ook de oneerlijke rijschool concurrent volgens het televisie programma “KASSA”. Volgens erkende bronnen in het nieuws zouden veel rijscholen autorijlessen aanbieden tegen onmogelijke tarieven vanaf 15, – euro. Lees hier meer over rijscholen concurrentie.