FAQ

Rijbewijs categorieën voor rijbevoegdheid

Voor rijbevoegdheid van motorvoertuigen zoals de auto, motor, brommer/scooter of vrachtauto heb je een rijbewijs nodig. Het rijbewijs was vroeger groter van formaat en van speciaal dik papier, tegenwoordig is het rijbewijs vernieuwd naar een klein roze pasje, precies zoals het formaat van een bankpasje. Bij elke motorvoertuig is het rijbewijs ingedeeld in verschillende categorieën. Het motorrijbewijs bestaat bijvoorbeeld uit 3 categorieën. Van categorieën A, C en D zijn ook de minimumleeftijden door de overheid aangepast. Ben je het rijbewijs kwijt? Rijbewijs vernieuwen wordt door de gemeente in je woonplaats verzorgt.

Je rijbewijs vernieuwen: geldigheidsdatum in de gaten houden

Je rijbewijs verlopen? Kijk dan even snel onder het kopje “vernieuwen voor” en “geldig tot en met”. Is de datum nu of binnenkort verstreken dan moet kun je persoonlijk bij het gemeentehuis een nieuw rijbewijs aanvragen, hier zijn kosten aan verbonden, per gemeente kunnen de kosten verschillen, informeer goed naar de kosten. Neem je identiteitsbewijs en kleuren pasfoto mee, deze heb je nodig voor de aanvraag van het nieuwe rijbewijs. Voor de pasfoto van het rijbewijs gelden dezelfde richtlijnen als voor een paspoort.

Proces-verbaal opstellen bij politie

Vermissing of diefstal van je rijbewijs kan iedereen overkomen. Is dit bij jou het geval? Doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Tijdens je aangifte wordt er door de politie een proces-verbaal opgesteld waarin duidelijk wordt vastgelegd wat er precies gebeurd is en op welke manier je het rijbewijs bent kwijtgeraakt. Na opstelling van je proces-verbaal moet je dit document ondertekenen, hierna krijg je direct een kopie mee.

Rijbewijs vermist of gestolen in het buitenland

Rijbewijs in het buitenland vermist of gestolen? Doe dan gelijk aangifte bij de politie in de omgeving, de politie maakt een proces-verbaal voor je op. Vraag aan de politie of je met dit proces-verbaal zonder rijbewijs in het buitenland kan rijden. Keer je terug naar Nederland dan doe je ook aangifte bij de politie in je woonplaats. Voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs heb je een Nederlands proces-verbaal nodig.

Aanvraag nieuwe rijbewijs bij gemeentehuis

Vraag gelijk je nieuwe rijbewijs aan bij het gemeentehuis. Voor een rijbewijs foto gelden dezelfde eisen als een foto voor het paspoort of ID kaart. Meer informatie over deze eisen is te vinden op: paspoortinformatie.nl. Wanneer je naar de gemeente gaat neem dan het volgende mee:
  1. De kopie van het proces-verbaal
  2. Een geldig identiteitsbewijs
  3. Kleuren pasfoto

Afhandeling rijbewijs aanvraag en spoedprocedure

De gemeente handelt je aanvraag geheel zorgvuldig af. Wanneer je aanvraag is goedgekeurd dan komt je rijbewijs binnen 5 werkdagen bij het gemeentehuis binnen. Je kunt ook kiezen voor een snellere aanvraag, maak bij de gemeente gebruik van een spoedprocedure, hierdoor heb je nog sneller je rijbewijs en hoef je geen 5 werkdagen op je rijbewijs te wachten. De gemeente stelt je per brief op de hoogte wanneer het rijbewijs binnen is. Met een geldig identiteitsbewijs (paspoort of ID kaart) kun bij het gemeentehuis je rijbewijs afhalen.

Je rijbewijs teruggevonden?

Heb je jou rijbewijs teruggevonden? Dan moet je dit rijbewijs bij het gemeentehuis inleveren omdat het rijbewijs als gestolen of vermist geregistreerd is. Voor het gemeentehuis is het onmogelijk om deze registratie te annuleren.
Je bent bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) geslaagd voor het rijexamen? Na je rijexamen krijg je een verklaring van rijvaardigheid en geschiktheid mee. Deze worden in het register (Centraal Rijbewijzen Register) geregistreerd. Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) en de gemeente dit register ook inzien om zeker te zijn of je daadwerkelijk voor het rijbewijs geslaagd bent. De verklaring van rijvaardigheid is 3 jaar geldig, de geschiktheid heeft een geldigheidsduur van 1 jaar. Bij het gemeentehuis in jouw woonplaats kan je direct het auto B rijbewijs aanvragen, zorg wel dat je een geldig identiteitsbewijs, geld en pasfoto voor het rijbewijs meeneemt.

Rijbewijs wensen en regels

Wil je bij voorkeur binnen 5 werkdagen je rijbewijs ontvangen, dan is dat ook mogelijk, informeer dit bij je gemeente. Om een rijbewijs aan te vragen moet je minimaal 6 maanden in Nederland gewoond hebben, wil je meer hierover weten dan kun je kijken bij reglement rijbewijzen (artikel 32). Geslaagd maar je hebt nog geen auto B rijbewijs in bezit? Dan mag je nog niet deelnemen in het verkeer, heb je de aanvraag voor je rijbewijs al gedaan dan kun je na 5 werkdagen je rijbewijs bij het gemeentehuis afhalen. Ga daarom zo snel mogelijk achter je rijbewijs aan zodat je snel met plezier alleen in het verkeer kan autorijden.

Je rijbewijs: De geldigheidsduur van je rijbewijs

Volgens de regel is je rijbewijs is 10 jaar geldig. Ben je ouder dan 60 jaar of heb je medische afwijkingen dan geldt er een andere geldigheidsdatum voor het rijbewijs. In de laatste situatie kan de geldigheid van je rijbewijs een kortere duur krijgen.

De taak van een autorijschool: Mensen leren autorijden en laten slagen voor een “rijbewijs certificaat”

Wat is een autorijschool?

Het deelnemen van een opleiding voor het rijbewijs categorie B, ook wel vaak “rijopleiding, verkeersopleiding of rijbewijs opleiding” genoemd, wordt in Nederland verzorgd door een autorijschool. De opleiding bestaat uit een praktijk en theorie gedeelte. Sommige bedrijven gebruiken een containerbegrip in de handelsnaam wegens aanbod van meerdere opleidingen zoals voor motor (Categorie A), Scooter (Categorie AM), auto (Categorie B), taxi (Categorie TVT) en vrachtauto (Categorie C). Zo bestaan er ook handelsnamen zoals; rijschool, verkeersschool of andere creatieve combinaties van handelsnamen die bedrijven gebruiken om hun opleidingen aan te bieden. Een aantal voorbeelden van handelsnamen voor rijbewijs opleidingen: Rijschool Forte, All in Solo, Altijd Geslaagd, Slaag Zeker, Theorieman, Theoriecentrum of Verkeersschool van der Haven.

Wat doet een autorijschool? : “Het praktijk gedeelte”

Een autorijschool verzorgt een “rijbewijs opleiding” om je in het verkeer op te leiden tot een ervaren, veilige en gecertificeerde automobilist, ook wordt je goed voorbereidt op het praktijk examen. Zo bestaat er ook een proefexamen dat bedoeld is om te testen of een leerling daadwerkelijk klaar is om tijdens het echte CBR praktijk examen met succes af te rijden. Iedereen vanaf 16,5 jaar tot ouder kunnen deelnemen aan een rijles of proefles in het verkeer. Elke leerling heeft gemiddeld minimaal 35 tot 40 rijlessen nodig om met succes voor het praktijkexamen te kunnen slagen, per leerling is dit verschillend, sommige mensen leren sneller, langzamer, moeilijker, bezitten al een bagage aan rijervaring of hebben meer verkeersinzicht. Tijdens de rijlessen wordt er gebruik gemaakt van een les-kaart, hierdoor kan een leerling het aantal gevolgde autorijlessen bijhouden en vorderingen inzien. De meeste autorijscholen bieden een proefles aan tegen een kleine vergoeding of vaak ook GRATIS.

Wat doet een autorijschool? : “Het theorie gedeelte”

Autorijscholen geven ook theoriecursussen maar sommige ook weer niet, dit heeft vaak te maken met drukte of een kleine eenmanszaak, tegenwoordig worden theoriecursussen vaak uitbesteed aan een landelijk theoriecentrum, vanuit verschillende steden. De meest bekende zijn altijdgeslaagd.nl, slaagzeker.nl, theoriecentrum.nu en theorieman.nl, deze aanbieders van theoriecursussen garanderen vaak 90% tot 100% slagingskans na een 1 daagse theoriecursus op locatie. Bij de laatste “theorieman.nl” kan er zelfs cursus op afstand worden gevolgd via de website, theorieman is bovendien volgens bronnen “in de krant Metro” door gemeente in Den-Haag en Rotterdam uitgeroepen tot de beste innovatieve theorie opleiding van de stad.

Wat doet een autorijschool? : “Spoedcursus”

Een spoedcursus is een zware “rijbewijs opleiding” waarbij het rijbewijs binnen 5, 8 of 10 dagen behaald kan worden. Binnen beperkt aantal dagen wordt alle verkeersstof behandeld, het opnemen van de stof binnen deze korte tijd vraagt veel discipline van elke leerling. Uit onderzoek blijkt dat in praktijk vaak te makkelijk over deze cursus wordt gedacht, vooral door leerlingen vanaf 16 tot 18 jaar. Een spoedcursus wordt verzorgd door een autorijschool, sommige autorijscholen bieden geen spoedcursus. TIP: Interesse in een spoedcursus? Zoek een autorijschool die deze cursus aanbiedt en kijk of de voorwaardes voor het volgen van de cursus aansluit bij je eisen en wensen.

Autorijles volgen bij een autorijschool

Een autorijles is een les van gemiddeld 60 minuten, bij sommige autorijscholen kan dit gemiddelde tijd hoger liggen. Bijna alle rijscholen zetten autorijlessen in van 60 minuten per autorijles. Tijdens het autorijden in een lesuur ligt de nadruk op voertuigbeheersing en verkeerssituaties zoals; kijktechnieken, schakelen, remmen, sturen, bochten, keren, fileparkeren, parkeren, verkeerssignalen, rijden op binnen en buiten de bebouwde kom. De rijinstructeur zorgt voor professionele instructies en advies tijdens het rijden. De autorijschool zorgt dat de leerling zich in de auto les comfortabel en veilig voelt. Het uurtarief voor een gemiddelde autorijles bij een erkende autorijschool kost tussen de 30 en 43 euro. Dé “rijschool concurrent”, concurrentie van rijscholen wordt steeds groter, dus ook de oneerlijke rijschool concurrent volgens het televisie programma “KASSA”. Volgens erkende bronnen in het nieuws zouden veel rijscholen autorijlessen aanbieden tegen onmogelijke tarieven vanaf 15, – euro. Lees hier meer over rijscholen concurrentie.